Egzotyczna z mango, melonem, granatem

Sałatki z owoców egzotycznych doskonale sprawdzają się przede wszystkim latem, przynosząc orzeźwienie. Jednak po dodaniu do owoców odrobiny cynamonu czy rumu możemy też wyczarować z nich wyśmienite rozgrzewające sałatki na zimę.

Sałatki z owoców  tropikalnych można przyrządzać na wiele rozmaitych sposobów. Można je łączyć na przykład z owocami sezonowymi, które są dostępne na naszym krajowym rynku w okresie letnim. Zimą natomiast owoce egzotyczne będą znakomicie komponować się z owocami mrożonymi, tworząc w ten sposób pożywne oraz pełnowartościowe sałatki.

Prostą w wykonaniu sałatką egzotyczną jest sałatka z mango, którą przygotujemy z jednego owocu mango, kilku plasterków ananasa (może być świeży lub z puszki), piętnastu dekagramów świeżych moreli (zimą można je z powodzeniem zastąpić suszonymi), czterech łyżek śmietany kremówki, dwóch łyżeczek miodu oraz garści drobno posiekanych orzechów włoskich.

Owoce myjemy, obieramy oraz kroimy w drobną kostkę. Następnie przekładamy je do szklanej salaterki. Śmietanę ubijamy z dodatkiem miodu, a następnie polewamy nią owoce. Na końcu egzotyczną sałatkę z mango dekorujemy orzechami włoskimi i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia.

Szybka i łatwa w przygotowaniu jest również egzotyczna sałatka z melonem. Melon to szczególnie smaczny owoc o żółtoczerwonym miąższu, który dodatkowo ma wiele cennych witamin. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebować jeden melon, dwa owoce kiwi, dwadzieścia dekagramów truskawek, jednego banana oraz dwie łyżki cukru trzcinowego.

Melona oraz kiwi kroimy w niedużą kostkę. Truskawki przekrawamy na połówki, natomiast banana kroimy w cienkie plasterki. Owoce przekładamy do salaterki i dodajemy do nich dwie łyżki cukru trzcinowego. Sałatkę przed podaniem chłodzimy w lodówce. Serwujemy razem z wytworzonym sokiem.

Pomysłem na egzotyczną sałatkę może być także sałatka z granatem. Składniki do jej przygotowania to: jeden średni banan, jedno awokado, jeden owoc kiwi, jeden granat, dwa plastry ananasa, jedna płaska łyżeczka płatków migdałowych, szczypta cynamonu oraz dwie łyżeczki miodu.

Owoce siekamy w drobną kostkę, a następnie przekładamy je do większej miski. Polewamy miodem, dodajemy płatki migdałowe, szczyptę cynamonu oraz granat. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

W przygotowywaniu sałatek z owoców tropikalnych mamy więc wiele możliwości. Wiele owoców możemy ze sobą dowolnie łączyć, tworząc w ten sposób niepowtarzalne kompozycje sałatkowe, które będą zachwycać oryginalnością czy swoim wyrafinowanym smakiem. Aby wydobyć aromat warto do takich sałatek dodawać także sosy oraz inne zaprawy (na przykład na bazie śmietany czy nieco mniej kalorycznego jogurtu naturalnego).