Grecka sałatka owocowa w arbuzie

Sałatki przyrządzane na bazie owoców mogą stanowić znakomite przekąski nie tylko na śniadanie czy kolację. Można je również serwować na imprezy. W trakcie rodzinnych przyjęć czy spotkań ze znajomymi doskonale sprawdzą się chociażby kulki owocowe w ananasie czy grecka sałatka owocowa w arbuzie.

Grecka sałatka w arbuzie jest dość pracochłonna i na dodatek wymaga odrobiny cierpliwości oraz zaangażowania. Jednak taka sałatka znakomicie sprawdzi się w trakcie każdej imprezy, więc warto pokusić się o jej przygotowanie, zwłaszcza, że efekt na pewno nas zaskoczy.

Zanim zabierzemy się do przyrządzania greckiej sałatki z owoców w arbuzie powinniśmy skupić się na doborze właściwych produktów. Sałatka ta powstaje głównie na bazie owoców. Najsmaczniejsze są te owoce, które zerwano już jako dojrzałe, ale niestety takie źle znoszą transport. Dlatego warto poszukać na rynku owoców ekologicznych, które dojrzewały w naturalny sposób w małych gospodarstwach sadowniczych. Dzięki temu nasza sałatka będzie nie tylko pyszna, ale i jednocześnie bardzo zdrowa.

Według przepisu na grecką sałatkę owocową w arbuzie do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników: jednego arbuz, dwie brzoskwinie, dwie morele, dziesięć dekagramów truskawek (można również wykorzystać maliny lub poziomki), dwa owoce kiwi, dwadzieścia dekagramów winogron.

Sos do sałatki owocowej przyrządzimy na bazie czterech łyżek soku pomarańczowego, dwóch łyżeczek cukru, jednej łyżeczki miodu oraz odrobiny cynamonu.

Na początku odcinamy górę arbuza, natomiast z pozostałej części owocu należy wydrążyć łyżką miąższ oraz usunąć pestki. Jeśli chcemy, aby nasza sałatka prezentowała się w arbuzie jeszcze bardziej oryginalnie, wówczas brzegi arbuza możemy ponacinać na przykład w dekoracyjne ząbki.

Owoce myjemy. Z brzoskwiń oraz moreli usuwamy pestki, kroimy w drobną kostkę. Kiwi obieramy i także kroimy w niedużą kosteczkę. W dużej szklanej misce mieszamy ze sobą pokrojone owoce, dodajemy winogrona oraz truskawki (lub maliny czy poziomki).

Sok pomarańczowy wlewamy do niedużego rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu z dodatkiem cukru (mieszamy do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści). Dodajemy miód oraz cynamon. Grecką sałatkę owocową polewamy przygotowanym sosem, a następnie chłodzimy w lodówce przez dwadzieścia minut. Sałatkę serwujemy w miseczce ze skóry arbuza.