W trakcie domowych imprez czy przyjęć w rodzinnym gronie zawsze doskonale sprawdzają się wykwintne i oryginalne dania. Jak się okazuje, w czasie takich spotkań warto skupić się nie tylko na głównych potrawach, ale również na przekąskach. Gościom można zaserwować apetyczną sałatkę w arbuzie bądź podać im kulki owocowe w ananasie. Takie dania na pewno wywołają zachwyt, a pani domu zostanie doceniona za trud, który włoży w ich przygotowanie.
Kulki owocowe w ananasie, nazywane również sałatką owocową w ananasie to przekąska, po którą chętnie będą sięgać zarówno młodsi, jak i nieco starsi uczestnicy imprezy. Przyrządzenie tej sałatki wymaga nieco zaangażowania oraz cierpliwości, ale efekt powinien zaskoczyć każdego gościa.
Do przygotowania kulek owocowych w ananasie będziemy potrzebować dwa świeże ananasy, dwa owoce kiwi, jedno większe jabłko, dwie brzoskwinie, kilka truskawek, wykałaczki oraz folię spożywczą. Zimą natomiast świeże owoce bez problemu możemy zastąpić owocami z puszki – w ten sposób również będziemy mogli przyrządzić apetyczne owocowe kulki.
Jednego ananasa przekrawamy wzdłuż na pół. Obie połowy ostrożnie wydrążamy z miąższu, uważając przy tym, aby nie naruszyć skórki owocu. Miąższ ananasowy oraz pozostałe owoce kroimy na małe części. Z drugiego ananasa wykrawamy kilka grubych plastrów, natomiast z pozostałej części przy pomocy metalowej łyżki wycinamy cztery ozdobne kulki.
W miseczki z ananasa wbijamy drewniane wykałaczki, a następnie na każdą z nich nadziewamy plasterki ananasa i mocujemy kulki z owoców. Do miseczek można też wsypać pozostałą resztę mieszanki powstałej z drobno pokrojonych owoców truskawek, kiwi, jabłek oraz brzoskwiń. Jeśli naruszyliśmy skórkę ananasa, wówczas dno miseczki można wyłożyć spożywczą folią.
Ciekawą alternatywą dla kulek owocowych w ananasie mogą być również kulki owocowe w melonie. Taka przekąska w trakcie imprezy także powinna się znakomicie sprawdzić. Do przygotowania kulek owocowych w melonie potrzebujemy pięciu melonów, jednego arbuza, dwadzieścia dekagramów winogron (mogą być białe i czerwone) oraz kilkanaście sztuk malin.
Melony dzielimy na połówki i wydrążamy w nich miąższ w kształcie kulek. Z arbuza także przy pomocy łyżeczki wykrawamy miąższ w formie niedużych kulek. W misce mieszamy kulki z winogronami oraz malinami. Sałatkę owocową przekładamy do miseczek z melona. Przed podaniem można ją posypać migdałami lub startą na tarce o grubych oczkach czekoladą.