Na jesień i zimę: z cynamonem, alkoholem, rumem

Zima to czas uśpienia. O tej porze trudno o świeże owoce, ale na szczęście są jeszcze owoce z puszki oraz te mrożone. Można je wykorzystać do przygotowywania pysznych i rozgrzewających sałatek na zimę. Aby ogrzać organizm nasze posiłki powinny być bardziej kaloryczne. Warto więc sięgnąć po przepis na sałatkę z czekoladą, ale możemy też przyrządzać sałatki z cynamonem, alkoholem lub rumem.

Sałatka owocowa z cynamonem jest  właściwie sałatką całoroczną, ale to właśnie w porze jesienno – zimowej pozwoli nam ogrzać organizm w chłodne dni. Do jej przygotowania możemy użyć zarówno świeżych owoców, jak i również tych z puszki. Składniki do przygotowania sałatki to: dwa średniej wielkości jabłka, dwa banany, dwie pomarańcze, dwa owoce kiwi oraz trzy łyżeczki cynamonu.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, kiwi tak samo. Banany obieramy i kroimy w niezbyt grube plasterki. Pomarańczę dzielimy na mniejsze cząstki (część pomarańczy można zostawić, by wycisnąć z niej sok do sałatki). Wszystkie owoce przekładamy do szklanej salaterki i mieszamy z dodatkiem cynamonu.

Rozgrzewająca sałatka owocowa z cynamonem wyśmienicie smakuje także delikatnie skropiona sokiem z pomarańczy lub z cytryny (dzięki temu dostarcza też do organizmu cenną w okresie zimowym witaminę C). Przed podaniem sałatkę możemy schłodzić w lodówce, ale nie trzymajmy jej tam zbyt długo.

Organizm rozgrzeje również owocowa sałatka w alkoholu, którą przygotujemy z jednego banana, dwudziestu dekagramów winogron, dwóch mandarynek, dwóch brzoskwini, kilku plasterków ananasa (zimą należy sięgnąć po owoce z puszki) oraz kilku łyżeczek alkoholu (może to być czerwone wino lub na przykład likier o jakimś konkretnym smaku).

Owoce myjemy, a następnie kroimy i przesypujemy do większej miski. Na końcu dodajemy kilka łyżeczek alkoholu i wszystko ostrożnie mieszamy, po czym sałatkę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Jeszcze jedną propozycją na rozgrzewającą sałatkę może być przepis na sałatkę owocową z rumem. Składniki do jej przygotowania są następujące: dwa kiwi, dwie pomarańcze, trzy mandarynki, jeden banan, kilka plastrów ananasa (z puszki), kilka suszonych moreli, pięćdziesiąt gramów rodzynek oraz trzydzieści mililitrów rumu.

Rodzynki zalewamy rumem i pozostawiamy na około dwie godziny do nasączenia. Owoce myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy je do szklanej salaterki, dodajemy rodzynki z rumem oraz suszone morele. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, po czym sałatkę wkładamy do lodówki na około dwadzieścia minut.