Nie ma nic zdrowszego i pyszniejszego od sałatki owocowej na śniadanie. Sałatka z owoców egzotycznych czy z jakichkolwiek innych owoców będzie stanowiła doskonałe danie na początek dnia. Takie sałatki rewelacyjnie smakują na zimno, a co więcej nie trzeba ich nawet podgrzewać.
Przygotowanie pożywnej sałatki z owoców na pewno nie zajmie ci wiele czasu. Można ją także zabrać ze sobą do pracy. Sałatki owocowe świetnie sprawdzają się zarówno letnią, jak i zimową porą. Latem będą nam przynosić orzeźwienie, natomiast zimą doskonale rozgrzeją zziębnięty organizm. Przygotowując owocowe sałatki na śniadanie pamiętajmy, aby wybierać tylko i wyłącznie świeże oraz dojrzałe owoce. Można je kupować na przykład na miejskich bazarach lub w sklepach z żywnością ekologiczną.
Prostą i szybką w przygotowaniu sałatką jest sałatka z bananem, którą można jadać na śniadanie. Przygotujemy ją z jednej pomarańczy, jednego banana, dwóch owoców kiwi oraz kilku plastrów ananasa. Jeśli mamy nieco więcej czasu, wówczas możemy też przyrządzić sos do sałatki na bazie jogurtu naturalnego oraz miodu.
Pomarańczę obieramy i dzielimy na nieduże cząstki. Kiwi i banana obieramy, a następnie kroimy na drobną kostkę. Plastry ananasa także siekamy w kostkę. Owoce przekładamy do salaterki i dokładnie ze sobą mieszamy. Na końcu przyrządzamy sos – trzy łyżki jogurtu naturalnego mieszamy z łyżeczką miodu. Sosem polewamy sałatkę.
Doskonałą sałatką na śniadanie może być również sałatka z nektarynkami. Przygotujemy ją z jednej pomarańczy, kilku nektarynek, dwóch brzoskwiń, kilku plastrów ananasa oraz dwóch łyżeczek cukru trzcinowego. Jest to w zasadzie sałatka całoroczna, ponieważ można ją przyrządzać zarówno na bazie świeżych owoców, jak i również tych z puszki.
Pomarańczę obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie, ananasa oraz nektarynki kroimy w niedużą kostkę. Owoce przekładamy do szklanej salaterki i mieszamy z dodatkiem cukru trzcinowego. Zimą cukier można zastąpić cynamonem lub odrobiną rumu – wówczas sałatka zyska właściwości rozgrzewające.
Jeszcze jedną propozycją na śniadaniową sałatkę jest sałatka z winogronem. Do jej przygotowania są potrzebne następujące składniki: jeden banan, sto gramów winogrona (może być czerwone lub zielone), połówka arbuza oraz kilka plastrów ananasa.
Ananasy, arbuza oraz banany kroimy w niewielką kostkę. Owoce przekładamy do szklanej salaterki i dodajemy do nich winogrona. Taka sałatka wyśmienicie będzie smakować z dodatkiem syropu owocowego, ale można ją jeść także z cynamonem, bitą śmietaną lub lodami waniliowymi (na przykład na deser).