Na szybko: z jogurtem naturalnym, truskawkowym, miodem

Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowywanie pracochłonnych dań, wówczas z całą pewnością możemy sięgnąć po przepisy na sałatki egzotyczne. Owocowe sałatki znakomicie sprawdzą się jako przekąski na śniadanie, podwieczorek oraz kolację. Latem będą stanowiły również doskonałe orzeźwienie. Szczególnie szybkie w przyrządzeniu są sałatki na bazie jogurtu naturalnego lub owocowego. Ich przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka chwil, a więc do dzieła!

Do przygotowania szybkiej sałatki z jogurtem naturalnym będziemy potrzebować jedno kiwi, jedną pomarańczę, jednego banana oraz kubek jogurtu naturalnego.

Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w niedużą kostkę. Banana również obieramy i kroimy w niezbyt grube plasterki. Pomarańczę obieramy i dzielimy na małe cząstki. Wszystkie owoce przekładamy do dużej szklanej salaterki i delikatnie mieszamy z dodatkiem jogurtu naturalnego. Sałatka ta wybornie będzie smakować ze świeżo zmielonym karmelem z wanilią.

Miłośnikom owocowych smaków można także polecić przepis na sałatkę z jogurtem truskawkowym. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujące składniki: jedną kiść winogron, dwa średniej wielkości jabłka, jedną gruszkę, ćwiartkę arbuza, jedną cytrynę, kilka porzeczek oraz jeden kubek jogurtu truskawkowego.

Jabłka oraz gruszkę obieramy, kroimy w niedużą kostkę i przekładamy do większej miski. Arbuza oczyszczamy z pestek i rozgniatamy go widelcem. Z cytryny wyciskamy sok i skrapiamy nim owoce. Na końcu sałatkę polewamy jogurtem truskawkowym. Dekorujemy czarnymi lub czerwonymi porzeczkami. Przed podaniem sałatkę z jogurtem truskawkowym można schłodzić w lodówce.

Ciekawą propozycją na smakowitą sałatkę owocową może być także sałatka z miodem. Przygotujemy ją z piętnastu dekagramów truskawek, czterech owoców kiwi oraz z dwóch pomarańczy. Dodatkowo należy przygotować trzy łyżki miodu, dwie łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (może być również sok z limonki) oraz pół łyżeczki cynamonu.

Truskawki myjemy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Kiwi obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Pomarańczę również obieramy, a następnie dzielimy na mniejsze części i drobno kroimy. Owoce przekładamy do dużej miski, skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie oprószamy cynamonem. Na końcu dodajemy trzy łyżki miodu i wszystkie składniki ostrożnie mieszamy. Sałatkę należy przykryć i chłodzić w lodówce przez około dwadzieścia minut.