Wszyscy wiemy, że dzieciom należy podawać jak najwięcej owoców, gdyż są one źródłem cennych witamin, pierwiastków oraz mikroelementów. Co zrobić jednak w sytuacji, kiedy nasze maluchy niezbyt chętnie chcą jeść sałatki z owoców egzotycznych? Wówczas warto pomyśleć o tym, jak wzbogacić takie przekąski, aby były jeszcze bardziej smaczne oraz kolorowe.
Dzieciom na pewno przypadnie do gustu sałatka z żelkami, lodami lub orzechami. Przyrządzenie takich sałatek wcale nie jest takie trudne, jak może nam się wydawać. Można je komponować właściwie na bazie dowolnych owoców, wybierając na przykład te, które są najbardziej lubiane przez nasze pociechy.
Do przygotowania sałatki owocowej z żelkami będziemy potrzebować: jedno opakowanie żelek, jedno jabłko, dwa owoce kiwi, jednego banana, kilka winogron, jedną większą pomarańczę, bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, migdały), trzy łyżki jogurtu naturalnego oraz jedną łyżeczkę miodu pszczelego.
Owoce myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pomarańczę dzielimy na nieduże cząstki. Wszystkie owoce przekładamy do większej miski, dodajemy żelki, jogurt naturalny oraz miód. Sałatkę owocową z żelkami przed podaniem należy schłodzić w lodówce.
Dzieciom na pewno też będzie smakować sałatka owocowa z lodami, która najlepiej będzie sprawdzać się w trakcie letnich dni. Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki: jedno opakowanie lodów waniliowych (lody można też zrobić samodzielnie), trzy pomarańcze, jedno jabłko, sto gramów winogron, dwa banany, kilka plasterków ananasa z puszki oraz dwie łyżeczki cukru trzcinowego.
Lody przekładamy z zamrażarki do lodówki, aby nie były zbyt twarde. Pomarańcze obieramy i kroimy w plasterki, jabłka i banany również. Winogrona przekrawamy na połówki i oczyszczamy z pestek. Z ananasa odlewamy sok, kroimy go w niedużą kostkę. Do miski przekładamy owoce i dodajemy dwie łyżki cukru. Lody wykładamy do szklanych pucharków, dodajemy do nich sałatkę owocową.
Maluchom, które nie mają alergii na orzechy można też podawać zdrową sałatkę z orzechami. Przygotujemy ją z dowolnych owoców oraz drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych. Owoce należy umyć i pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do salaterki. Wierzch sałatki posypujemy orzechami. Taką sałatkę można także serwować z dodatkiem kilku kropel soku z pomarańczy lub cytryny.