Z bitą śmietaną, czekoladą i galaretką

Sałatki owocowe szczególnie chętnie są jadane latem. Sałatki z malinami czy innymi owocami sezonowymi są niesłychanie lekkie, orzeźwiające, a przy tym bardzo zdrowe. Do sałatek z owoców można ponadto dodawać wiele dodatkowych składników, dzięki czemu będą one mogły stanowić apetyczny deser zarówno dla młodszych, jak i dla nieco starszych osób.

Smaczną i pyszną sałatką będzie sałatka z bitą śmietaną, którą przygotujemy z jednego grejpfruta, połowy ananasa, garści malin, garści jagód, trzech łyżek śmietany oraz z dwóch łyżek cukru pudru. Dodatkowo należy przygotować bitą śmietanę.

Grejpfruta obieramy, dzielimy na cząstki i łamiemy na mniejsze kawałki. Ananasa obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Owoce przekładamy do większej salaterki, dodajemy maliny oraz jagody. Wszystko razem mieszamy, posypując cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy z cukrem. Do pucharków przekładamy owoce, a następnie wykładamy na nie bitą śmietaną. Sałatka owocowa z bitą śmietaną najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Ciekawą alternatywą dla sałatki z bitej śmietany może być także owocowa sałatka z czekoladą, która na pewno przypadnie do gustu najmłodszym. Przygotujemy ją z dziesięciu dojrzałych truskawek, jednego jabłka, jednej gruszki, połówki melona, dwóch brzoskwiń (mogą być świeże lub z puszki), tabliczki czekolady, szklanki śmietany, kilku kropel soku z cytryny oraz z jednej łyżeczki cynamonu.

Wszystkie owoce myjemy. Truskawki kroimy na ćwiartki. Jabłko oraz gruszkę oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy na niedużą kostkę. Owoce skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny (aby nie ściemniały). Brzoskwinie kroimy na mniejsze cząstki, melona również. Wszystkie owoce przekładamy do większej miski i mieszamy razem z dodatkiem cynamonu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nią sałatkę. Na koniec wstawiamy sałatkę z owoców z czekoladą do lodówki na około piętnaście minut.

W roli deseru znakomicie sprawdzi się również sałatka owocowa z galaretką, do której przyrządzenia potrzebne są następujące składniki: puszka ananasów, puszka brzoskwiń, puszka mandarynek (mogą być także świeże owoce), dwie galaretki (najlepiej w różnych kolorach) oraz dwie łyżki cukru pudru.

Galaretki przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu. Każdą z nich wlewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy do stężenia. Owoce kroimy w drobną kostkę, dodajemy cukier, wszystko razem mieszamy. W szklanej salaterce układamy na zmianę warstwy owoców oraz galaretki. Sałatkę z owoców z galaretką przed podaniem należy schłodzić w lodówce.