Latem drzewa oraz krzewy uginają się pod ciężarem apetycznych owoców. Dojrzewające w słońcu maliny, poziomki, truskawki oraz agrest stanowią źródło cennych witamin, pierwiastków oraz mikroelementów. Na bazie takich owoców można przygotowywać zdrowe sałatki owocowe, którymi będzie mogła zajadać się właściwie cała rodzina. Latem warto też sięgnąć po przepisy na sałatki z owoców tropikalnych, które będą przynosić orzeźwienie w upalne dni.
Prostą i bardzo szybko w przygotowaniu sałatką jest sałatka z malinami. Do jej przyrządzenia potrzebne są następujące składniki: kilka jabłek, kilka sztuk żółtych śliwek, jedna szklanka malin, kilka kropel soku z cytryny oraz dwie łyżki syropu owocowego (na przykład malinowego lub truskawkowego).
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny (aby owoce nie ściemniały). Śliwki kroimy w drobną kostkę. Owoce przekładamy do szklanej salaterki, dodajemy maliny oraz sok z cytryny. Na końcu owoce skrapiamy syropem owocowym i dokładnie wszystko mieszamy. Sałatkę przed podaniem należy przechowywać w lodówce, aby wszystkie składniki mogły się ze sobą jeszcze lepiej połączyć.
Na letnie i upalnie dni można też przygotować apetyczną sałatkę z poziomkami. Taką sałatkę przyrządzimy z jednej pomarańczy, szklanki poziomek, połowy szklanki porzeczek (czarnych lub czerwonych) oraz z jednego banana. Do sałatki można też przygotować sos na bazie jogurtu naturalnego, cukru pudru oraz łyżeczki miodu pszczelego.
Pomarańczę obieramy i dzielimy na mniejsze cząstki. Banana również obieramy i kroimy w plasterki. Owoce przekładamy do dużej miski, wsypujemy poziomki oraz porzeczki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem pudrem oraz miodem, a następnie polewamy nim sałatkę. Sałatkę z poziomkami warto przed podaniem na stół schłodzić w lodówce.
Ogólnodostępnym owocem letnią porą jest także agrest. Na bazie agrestu także można przyrządzić niskokaloryczną i lekką sałatkę, która będzie stanowiła orzeźwienie w nawet najbardziej gorące dni. Do przygotowania sałatki z agrestem potrzebujemy szklankę czerwonego agrestu, jednego banana, kilka plasterków ananasa (może być świeży lub z puszki) oraz dwie brzoskwinie.
Agrest myjemy i przekrawamy na mniejsze kawałki. Banana obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Ananasa oraz brzoskwinie odsączamy z zalewy i siekamy w kostkę. Owoce przekładamy do szklanej salaterki i ostrożnie ze sobą mieszamy. Smak sałatki z agrestem możemy wzbogacić łyżeczką syropu owocowego, cynamonu lub cukru trzcinowego.